Aurlandskoen

Aurlandskoens historie
Tradisjonell Aurlandsko

Historien

Den nye Aurlandskoen ble til på 1930-tallet. Det blir hevdet at Nils Tveranger hentet inspirasjon til skoen fra mokasinene til Iroquois-folket i Amerika

Skomakartradisjonen i Aurland har røtter helt tilbake på 1880-talet. Mange mener at de britiske lakselordene som dengang kom til Aurland for å fiske, har vært en viktig årsak til oppblomstringen av skomakeryrket i Aurland. Lakselordane trengte hjelp til reparere skoa sine, som man mener har vært til inspirasjon for nevenyttige skomakere.

Nils Tveranger og den første Aurlandskoen

Den tidlege versjonen av Aurlandskoen kom sannsynligvis på markedet  i 1908. Nils Tveranger kom til Aurland som ung mann etter å ha lært seg skomakeryrket i Amerika, og etablerte seg som skomaker. Han utviklet den første utgaven av Aurlandsko som den gang hadde snøring og øyrer, og gikk under navnet Nasjonalsko. Tveranger profesjonaliserte skomakerkunsten, og sammen med Hansine Toraldsdotter Onstad fikk de 4 barn. Noen av etterkommerne arbeider fortsatt i skofabrikken i dag. 

Nytt design

Mens 1930-tallet var preget av økonomiske nedgangtider, var det optimisme i Aurland. Nils Tveranger utviklet Aurlandsmokasinen som hadde likhetstrekk med Teseskoen, og som senere fikk navnet Aurlandskoen. Den ble svært ettertraktet i tiårene etter 2. verdenskrig, og ble en motesko for begge kjønn. Aurlandskoen ble eksempelvis eksportert til Storbritania, Canada og USA - til og med på Svalbard ble skoen populær.

Harde tider og nedgang

Mot slutten av 1960-tallet ble det hardere tider for skobransjen i Norge. Økt konkurranse førte til nedlegging av skofabrikker over hele landet, og dette rammet også skoproduksjonen i Aurland. Fra en tid med 19 skofabrikker og 100 sysselsatte, er det snart få skomakerer igjen. En som likevel valgte å satse videre var Ansgar Wangen som sammen med kona Eldbjørg og sønnen Svein Idar viderførte denne årelange skotradisjonen. Siden 1989 har Aurland skofabrikk vært den eneste produsenten av Aurlandskoen.

Skinn og håndtverkstradisjoner er populært

I dag er det en trend å ta vare på arv og tradisjoner. Det gjelder også for den tradisjonsrike Aurlandskoen. I dag samarbeider fabrikken med kjente norske designere for utvikling av nye kolleksjoner. Verden har fått øynene opp for at Aurlandskoen er den originale penny loaferen.

I dag er det ikke bare sko som lages på fabrikken. Fabrikken har fått hjelp av store motehus til utvikling av vesker og tilleggsprodukter. Se alle Aurlandsko-produkter i nettbutikken her.  

Kom innom vår oss i Aurlandskoen og lær mer om historien gjennom Aurlandskoen Économusée, et levende visningssenter for dette håndtverket.

 

Se også

Forhandlere

Aurlandskoen og andre produkter kan bestilles gjennom vår nettbutikk eller gjennom våre utvalgte forhandlere over hele landet.