Fretheim Hotel

Fretheim Hotel
Historiske Fretheim hotel

Historien

De første utlendingene som kom til Flåm var nok laksefiskere, fordi elven var rik på fjellørret og laks. Dette fristet mange velstående engelskmenn og senere ivrige fiskeentusiaster fra Bergensområdet.

Året er 1870 og Lord Wigram fra England får leie Flåmselva. De første utlendingene som kom til Flåm var nok laksefiskere, for elva var rik på fjellørret og laks. Dette lokket mange en velstående engelskmann og senere ivrige fiskeentusiaster fra Bergensområdet.

Fiskerne oppholdt seg på gården til Christen Fretheim, som senere ble Fretheim Hotel. Han var en kremmer og tok over gården i 1879, startet postkontor i 1890 og senere skipsekspedisjon i 1895.

Gjestene som ble innlosjert på Fretheim likte seg godt på gården og det vart snart behov for et hotell. Det første huset ble på folkemunne kalt Engelskvillaen og ble snart fylt av laksefiskere, turister og anleggsfolk. Det ble så stor etterspørsel av vogner og skyssfolk at Christen åpnet skysstasjon i 1902 med 14 hester i stallen og 10 faste skyss karer.

I 1909 kom Marthe Fretheim, Christens kusine,  for å hjelpe til ved hotellet. Hun var utrolig flink og tok snart over kommandoen både ute og inne. Møkkakjerrene foran trappen og grisebøtter på tunet var detaljer som Christen ikke hadde tid til å bry seg med, men det gjorde Marthe.

Marthe var en vennlig dame med sans for hagearbeid og det gikk fort rykter om den vakre hagen ved Fretheim Hotel. Gjestene ble også kjent med Marthes omsorg når skyss karavanene dro oppover fjellet. I 10-15 stolkjerrer på rad ble gjestene kledd i avispapir, surret utenpå med lange strikkesjal og puttet i skinnposer med varmeflaske for å holde kulden ute. Marthe Fretheim ble snart kjent for å stellegodt med både gjester og personale.

Christen Fretheim døde i 1916, men Marthe ble værende ved hotellet resten av sitt liv – ja enda lenger om vi skal tro de som bor og arbeider ved hotellet. Det blir fortalt at Marthe fremdeles går sine runder hver natt og for å se at alt er i orden.