Fretheim Hotel

'Marthe Stova' Historiske Fretheim Hotel
'Marthe Stova' Historiske Fretheim Hotel

Historien

De første utlendingene som kom til Flåm var nok laksefiskere, fordi elven var rik på fjellørret og laks. Dette fristet mange velstående engelskmenn og senere ivrige fiskeentusiaster fra Bergensområdet.

Engelske lorder og fiskeentusiaster

Året er 1870 og Lord Wigram fra England får leie Flåmselva. De første utlendingene som kom til Flåm var nok laksefiskere, for elva var rik på fjellørret og laks. Dette lokket mange en velstående engelskmann og senere ivrige fiskeentusiaster fra Bergensområdet.

Fiskerne oppholdt seg på gården til Christen Fretheim, som senere ble Fretheim Hotel. Han var en kremmer og tok over gården i 1879, startet postkontor i 1890 og senere skipsekspedisjon i 1895.

Fra gård til hotell

Gjestene som ble innlosjert på Fretheim likte seg godt på gården og det vart snart behov for et hotell. Det første huset ble på folkemunne kalt Engelskvillaen og ble snart fylt av laksefiskere, turister og anleggsfolk. Det ble så stor etterspørsel av vogner og skyssfolk at Christen åpnet skysstasjon i 1902 med 14 hester i stallen og 10 faste skyss karer.

I 1909 kom Marthe Fretheim, Christens kusine, for å hjelpe til ved hotellet. Hun var utrolig flink og tok snart over kommandoen både ute og inne. Møkkakjerrene foran trappen og grisebøtter på tunet var detaljer som Christen ikke hadde tid til å bry seg med, men det gjorde Marthe.

Marthe var en vennlig dame med sans for hagearbeid og det gikk fort rykter om den vakre hagen ved Fretheim Hotel. Gjestene ble også kjent med Marthes omsorg når skyss karavanene dro oppover fjellet. I 10-15 stolkjerrer på rad ble gjestene kledd i avispapir, surret utenpå med lange strikkesjal og puttet i skinnposer med varmeflaske for å holde kulden ute. Marthe Fretheim ble snart kjent for å stelle godt med både gjester og personale.

Christen Fretheim døde i 1916, men Marthe ble værende ved hotellet resten av sitt liv – ja enda lenger om vi skal tro de som bor og arbeider ved hotellet. Det blir fortalt at Marthe fremdeles går sine runder hver natt og for å se at alt er i orden.

Fram mot dagens hotell

Marthe Fretheim døde i 1933 og da overtok niesa og nevøen Astrid og Atle A Fretheim driften av hotellet. I 1958 kom Hans Petter Thorud inn som direktør på hotellet, men fremdeles var det Fretheim-familien som eide det. I 1979 ble hotellet solgt til familien Sørvig fra Lillehammer, som endret Fretheim Hotel til A/S Langseth Hotell. Navnet ble imidlertid snart endret tilbake til A/S Fretheim Hotell og i 1982 kjøpte Thorud-familien hotellet og drev videre med navnet Fretheim Hotell AS.

I 1997 ble Fretheim Hotel solgt til Aurland Ressursutvikling AS. I september 1999 startet byggearbeidet for et utvidet hotell, og nybygget sto ferdig i mai 2000. Hotellet driftes fremdeles av Aurland Ressursutvikling og den eldste delen av hotellet er nå renovert og inneholder staselige stuer og konferanse/selskapslokaler.

Se også