Om Flåm

Om Flåm

Vakre Flåm finner du helt innerst i en sidearm av verdens dypeste og nest lengste fjord, den 204 kilometer lange og 1308 meter dype Sognefjorden. Omringet av stupbratte fjellsider, buldrende fossefall og trange daler, er dette området et paradis for de som søker unike og spektakulære naturopplevelser! Gode transportsamband gjør at Flåm i dag er et knutepunkt, lett å nå enten du reiser med bil, båt, tog eller buss. Store cruiseskip glidende innover Sognefjorden til Flåm havn er et dagligdags syn i vår- og sommermånedene. Fra havna og de mange fjordbåtene er det kun en kort spasertur til stasjonen for Flåmsbana eller et besøk på Fretheim Hotel.

Velkommen til Flåm! 

Last ned detaljert kart over Flåm sentrum her

Flåmsbana - en verdenskjent jernbane

Flåmsbana er kjent mange steder som en av verdens mest fantastiske jernbanestrekninger, senest kåret til verdens beste togreise i 2014 av Lonely Planet. En tur med denne utrolige jernbanen fra havnivå på fjord til høyfjell gir en høydeforskjell på nesten 900 meter, en stigningsgrad på én meter på 18. En av 20 tuneller på Flåmsbana går i spiral inne i fjellet, og  reisen byr på utsikt som tar pusten fra deg gjentatte ganger! Flåmsbana er en sidebane til Bergensbana. Banen har ni–ti avganger om dagen i høysesongen fra mai til september og fire–fem daglige avganger resten av året. Den spennende historien bak den 20 kilometer lange togstrekningen får du vite mer om når du besøker Flåmsbanamuseet i Flåm.

Aktiv ferie og lokal kultur

Flåm er et perfekt utgangspunkt for en opplevelsesrik ferie! I en travel og stresset hverdag er naturopplevelser og friluftsliv balsam for sjelen. Flåm kan by på aktiviteter for store og små, i harmoni med kulturelle opplevelser basert på lokale tradisjoner. Her kan du ta med barna på fisketur i fjellet eller på fjorden, eller bare nyte stillheten i naturen. Det er også fint å sykle eller vandre langs de mange turløypene i Flåmsdalen eller i fjellheimen. Otternes Bygdetun, med 27 ulike bygninger fra 1600-talet, bør oppleves! Dette klyngetunet er en lokal historisk  kulturskatt og et levende museum, med nydelig utsikt mot Flåm og den (noen ganger) blikkstille Aurlandsfjorden. Fra Flåm går det flere fjordcruise, blant annet gjennom UNESCO verdensarv-området Nærøyfjorden.

Fretheim Hotel - historisk hotell med moderne særpreg

Med røtter tilbake til 1870 og den gamle atmosfæren intakt, fremstår Fretheim Hotel i dag likevel også som et topp moderne turisthotell. Arkitektonisk særpreg og storslått fjordutsikt, 121 komfortable rom, flere suiter, stor restaurant og en moderne kurs- og konferanseavdeling gjør Fretheim Hotel til et av de mest spennende hotelltilbudene i Fjord-Norge. Hotellet har et fremragende kjøkken som bruker førsteklasses råvarer hentet fra lokale produsenter og naturens eget spiskammer. Til å skjerpe appetitten har hotellet et rikt og variert aktivitetsprogram med laksefiske i Flåmselva, fjordsafari, villmarksleir, isfiske på fjellet og "gastronomi i det fri". Velkommen til et trivelig og opplevelsesrikt opphold.

UNESCO Verdensarv

Få steder i verden byr på et så storslått landskap som de vestnorske fjordene. Som et av to vestnorske fjordområder ble den vakre Nærøyfjorden i 2005 registrert på UNESCO sin verdensarvliste. Den unike fjordarmen er 17 kilometer lang og kun 250 meter bred på det smaleste.

Fjellmassivene rundt fjorden stiger stupbratt opp til 1800 meters høyde, med stadige brusende fossefall nedover fjellsidene. Flere steder langs fjorden kan man se små gårder uten veisamband, som en arv fra den tiden da fjorden var den viktigste trafikkåren i området.

Nærøyfjorden er en arm av den kjente Sognefjorden, og her kan man dra på båtcruise fra Flåm og Gudvangen (innerst i Nærøyfjorden) hver dag hele året rundt.

Ofte stilte spørsmål

Hva er avstanden mellom Flåm og Bergen?
Flåm ligger ca 165 kilometer fra Bergen, og turen tar ca 2 1/2 time med egen bil.
Hvor er nærmeste flyplass?
Nærmeste flyplass er Sogndal Lufthavn Haukåsen, ca. 70 kilometer fra Flåm. Nærmeste internasjonale flyplass er Bergen Lufthavn Flesland, ca 165 kilometer fra Flåm.
Er det noen grunn til å blir mer enn 1 dag i Flåm?

Ja, absolutt.  Her kan man oppleve attraksjoner, sykle, padle, vandre, kjøre rib båt og mye mer. Les mer under Se og gjøre.

Se også

Om Flåm AS

Om Flåm AS

Flåm AS tenker helhetlig reisemålsutvikling og har som filosofi at kulturen, naturen og servicekonseptene må spille sammen for å gi den beste kundeopplevelsen. Gjennom fellesforetak, heleide datterselskaper og partnere, bå...

Flåm Havn

Flåm Havn

Flåm Havn er en av Norges mest populære havner for cruiseskip, med over 150 skipsanløp per år. I forbindelse med videre drift av Flåmsbana, fikk Flåm sin egen cruise kai i mai 1999.

Kontakt oss

Kontakt oss

Har du spørsmål vedrørende din reise til Flåm, ta kontakt med oss på telefon og epost, eller kom innom kundesenteret i Flåm.

UNESCO Verdsarv

UNESCO Verdsarv

Få steder i verden byr på et så storslått landskap som de vestnorske fjordene. Som et av to vestnorske fjordområder ble den vakre Nærøyfjorden i 2005 registrert på UNESCO sin verdensarvliste. Den unike fjordarmen er 17...